Tina Nielsen, alarmoperatør på Tryghedsentralen.
aug 12, 2024
89- årige Grethe føler sig skidt tilpas. Om håndleddet har hun en lille alarmsender. Hun trykker på den. Et øjeblik senere hører hun en stemme via sit nødkald, der står på et lille bord: ”Tryghedscentralen, kan jeg hjælpe?” Det er Tina Nielsen, som besvarer Grethes kald.
Tina Nielsen er en af alarmoperatørerne på Tunstalls bemandede vagtcentral. Her sidder personale klar døgnet rundt – 365 dage om året. De rekvirerer hjælp til borgere, der har brug for assistance i hjemmet. Det sker ved at formidle kald videre til personalet i hjemmeplejen. Samtidig skaber de en høj grad af tryghed hos de borgere, der ønsker hjælp.
Når et kald kommer ind, slipper de alt andet. Så snart et kald popper op på skærmen, åbner alarmoperatøren for telefonlinjen til borgeren. Alarmoperatøren ser nu oplysninger om borgeren på sin pc-skærm – med besked om navn, adresse og i nogle tilfælde oplysninger om fx sygdom.
”Som alarmoperatører er vi i forreste række. Vi har den første kontakt med den ældre borger, som har brug for hjælp. Vi skal hurtigt kunne vurdere et alarmkald og videregive det til personalet i hjemmeplejen – med en præcis beskrivelse,” siger Tina Nielsen.
Det kræver beslutsomme personer, der bestrider stillingerne som alarmoperatører. De skal hurtigt kunne vurdere vigtigheden af et alarmkald. Samtidig skal de besidde en gennemslagskraft i forhold til hjemmeplejens personale, som ikke selv har talt med den ældre borger. Hjemmeplejens personale skal vide, hvor presserende et behov for hjælp, der er hos borgeren. Det er denne kommunikation, der giver hjemmeplejen mulighed for at vurdere, hvor hurtigt de skal reagere på et alarmkald.
Tina Nielsen fik hjemmeplejen til at sende en medarbejder ud til Grethe, som følte sig skidt tilpas. Det viste sig heldigvis ikke at være så slemt. Men for Grethe giver det tryghed at kunne få hjælp, hvis behovet opstår.
”Det et vigtigt, at vi giver de ældre god en oplevelse. Det betyder nemlig, at de ikke tøver med at benytte deres nødkald, når de har behov for hjælp næste gang,” siger Tina Nielsen.
”Som alarmoperatør er en høj stresstærskel af stor betydning. Et alarmkald skal håndteres korrekt, selvom det næste kald presser sig på. ”Korrekt” betyder fx hurtig afslutning af fejlopkald og de mindre vigtige alarmkald. Så kan vi prioritere de akutte kald,” fortæller Tina Nielsen.
Hun beretter videre: ”Vores job kræver stor empati og handlekraft, så de rigtige beslutninger kan tages hurtigt. Vi får mange indtryk i løbet af en arbejdsdag. Og to dage er sjældent ens. Det kan blive en hektisk dag. Det kan blive en rolig dag. Alarmkaldene kan være meget alvorlige, der kan opstå sjove episoder eller der kan være situationer, som er mindre behagelige. I tilfælde med ubehagelige/triste hændelser, er vi gode til at snakke sammen indbyrdes.”
Hun fortæller også, at de fleste alarmoperatører har valgt jobbet, fordi de føler at kunne gøre en forskel. De føler, at de kan hjælpe mennesker på en anden måde end andre steder.
Når en kommune benytter en bemandet vagtcentral, vil de opleve et samarbejde med dedikerede medarbejdere, som tager borgernes alarmkald meget seriøst. Alarmoperatørerne er ”mennesket bag”, der kan insistere på, at et alarmkald er vigtigt. Først når de er sikre på, at alarmkaldet er modtaget, vil de slippe opkaldet. Det giver sikkerhed for, at et alarmkald bliver besvaret. Altid.
Denne artikel er en del af serien ”Tunstall Behind the Scenes”. Herunder kan du vælge seriens tre første artikler:
Læs om Tunstalls udviklingsafdeling HER >