Hvordan virker en lås, når den er elektronisk?
Tunstalls elektroniske dørlås hedder Carelock. Den monteres på dørens inderside, så den ikke er synlig fra udefra. Dørlåsen fungerer på normal vis for borgeren og evt. pårørende med nøgle. Ingen skal have nye nøgler. Den eneste forskel er, at hjemmeplejen har nogle smartphones, der er kodet til at kunne låse døren op. De kan dog kun låse op, når de står tæt på den specifikke dør. Kort og godt, så mærker den ældre borger – og ingen i det nære netværk en ændring i hverdagen. Derved bevarer den ældre borger sin værdighed samtidig med, at hjemmeplejen har en nem adgang til at hjælpe.
Hvem kan låse døren op til borgere, som modtager hjemmepleje?
Borgeren (og evt. pårørende) kan låse op på vanlig vis – med de eksisterende nøgler. Derudover kan de plejere, som kommer på besøg, låse døren op med hjemmeplejens smartphone.
Virker den elektroniske lås eller plejerens smartphone ikke?
Døren kan altid åbnes af borgeren (og evt. pårørende) – også hvis den elektroniske lås skulle svigte. Hvis en medarbejders smartphone ikke virker, skal en anden af hjemmeplejens smartphones benyttes.
Skal der skiftes batteri i den elektroniske lås?
Ja, vi anbefaler at skifte batteri en gang om året. Hjemmeplejens administration modtager automatisk en besked om, at det er tid til udskiftning af batteriet. Borgeren skal ikke selv bekymre sig om at skulle skifte batteriet.
Registrering af besøg i hjemmet
Når døren låses op med en smartphone, bliver besøget automatisk registreret i hjemmeplejens administration. Det giver alle en større sikkerhed, da alle besøg kan dokumenteres.
Nye arbejdsgange med elektroniske dørlåse i kommunen
Hjemmeplejens personale har altid deres smartphone med, så de skal ikke længere huske på forskellige nøgler. Til gengæld har administrationen eller hjælpemiddeldepotet en ny opgave med udskiftning af batterier, opsætning, nedtagning og vedligeholdelse af de elektroniske låse. Med hensyn til udskiftning af batterier, så anbefaler flere kommuner at lægge batteriskifte ind som en fast planlagt opgave, så det ikke bliver en nævneværdig tidsfaktor.
Administrativt giver de elektroniske låse et arbejde med at oprette og afmelde personale. Denne opgave er dog ikke noget, som kommunerne finder tidskrævende, da det oftest er en rimelig enkel arbejdsgang.
Undersøgelser har vist, at afhentning og aflevering af traditionelle nøgler tager ca. 6% af arbejdstiden i hjemmeplejen. Undersøgelserne viser også, at bilkørsel kan reduceres med op til 15% ved at skifte til en nøglefri hjemmepleje.