Sales & Marketing Director Anette Stjerne glæder sig over, at ny VIVE-rapport bekræfter Tunstalls erfaringer med at anvende kamera som støtte til ældre borgere i egen bolig.



Ny VIVE-rapport viser gode erfaringer med bl.a. kamerakig til pleje af borgere i eget hjem

mar 29, 2023

Flere frikommuner har gode erfaringer med at anvende teknologier som fx kamerakig, lydmonitorering og bevægelsessensorer i plejen af borgere med demens og kognitiv funktionsnedsættelse. Det viser Teknologi til støtte og omsorg, der er titlen på ny rapport fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd).

”Overvågning” giver mere skånsom pleje af den enkelte borger

Frikommunernes personale vurderer, at teknologier, der kan kigge ind i boligen, lydmonitorere og registrere bevægelser, er mere skånsomt end mange fysiske besøg. Teknologien viser sig at give borgerne en hensigtsmæssig støtte og omsorg.

Teknologi kan ikke være uetisk – det kan brugen af det

Etiske overvejelser er altid forbundet med teknologier, der kan bruges til at overvåge borgere. Hos Tunstall har vi tidligere italesat etik og teknik. Sales & Marketing Director Anette Stjerne stiller spørgsmålet: ”Hvad er bedst for privatlivet og følelsen af selvstændighed: Plejepersonale, der kommer i boligen og konstaterer, at alt er fint? Eller et lille kamera, der på nøje aftalte tidspunkter kan kigge ind til borgeren?”.

”Teknologien i sig selv er ikke uetisk. Anvendelsen af teknologien kan være det. Derfor er samarbejde med borgeren vigtigt, så der fx aftales bestemte tidspunkter for kig med et kamera. Det skal baseres på individuelle behov,” siger Anette Stjerne. Hun fortsætter: ”Tunstall har løsningen Digitalt Tilsyn, som kan kigge ind til borgere, så det sikres at de har det godt, og som samtidig kan reducere antallet af plejepersonalets fysiske besøg. Den første reaktion, på et kamera, er ofte, at det kan være en krænkelse af privatlivets fred. Ved nærmere eftertanke, så opfatter mange det tværtimod som mindre forstyrrende. VIVE-rapporten er en bekræftelse af de erfaringer, som vi har gjort os hos Tunstall.”

Teknologi kan hjælpe i forhold til personalemangel indenfor ældre- og plejeområdet

I de kommende 10 år vil antallet af borger på +80 år vokse med over 150.000. Dertil skønnes antallet af danskere med demenssygdomme at stige fra de nuværende ca. 87.000 til ca. 134.000 i 2035. Det tyder ikke på mindre behov for pleje i fremtiden. Men vi har alle hørt at en stor gruppe kommunale medarbejdere går på pension i samme periode. Kombinationen er ”den perfekte storm” med flere mennesker, der har behov for hjælp og mangel på personale, der kan give den rette pleje.

”Tunstalls budskab til politikerne er, at det private og offentlige kan takle fremtidens udfordring med mangel på personale. Det skal ske via samarbejde og åbne øjne, så vi i fællesskab kan løse fremtidens udfordringer smartere og mere effektivt,” slutter Anette Stjerne.

Mere information om anvendelse af teknologi til ”overvågning”

I forbindelse med sidste års valgkamp deltog Anette Stjerne i en paneldebat med er række politiske ledere.
Vi har samlet et uddrag af debatten, som du kan tjekke HER >

Få information om Digitalt Tilsyn, der indeholder kamerakig HER >

Læs VIVEs artikel om ”Teknologi til støtte og omsorg” HER >

Læs hele VIVE-rapporten ”Teknologi til støtte og omsorg” HER >

Velfærdsteknologiske løsninger fra Tunstall

Løsninger

Velfærdsteknologiske løsninger med mennesket i centrum.

Mere info

Cases

Læs mere om, hvordan Tunstall hjælpe med innovative løsninger inden for plejeområdet.

Mere info

Kontakt

Kontakt vores administration eller salgsteam.

Mere info